Doen wat je leuk vind

De lijstjes, het maken van overzichten en het terugdenken over het afgelopen jaar is weer begonnen. Zo ook bij mij. Het einde van een jaar heeft altijd al iets met mij gedaan. Ik beland dan altijd in een soort van melancholie. Herinneringen en gedachten nemen wij meer mee naar de momenten van toen. Ik denk na over de dingen die ik anders had willen doen, de dingen die goed zijn gegaan, mijn leermomenten, het grote genieten. Alles passeert in zo’n gedachtestroom wel de revue. Ik wil deze graag met jullie delen.

Laten we beginnen met het grootste leermoment van 2016. Zoals elk creatief maker is het lastig om je product zijn eigen weg te laten gaan, te overhandigen aan klanten en vervolgens feedback hierover te ontvangen. De beelden die ik schiet, hebben altijd een doel en een rede. Mijn selectie keuze is altijd weloverwogen en over nagedacht. Het krijgen van negatieve feedback is een klap in het gezicht. Want het is en blijft je kindje. Ik ben erachter gekomen dat ik hier nooit aan zal wennen. Het is een bijkomstigheid van mijn vak. Maar “what doesn’t kill you, makes you stronger” . Het heeft mij geleerd om van te voren meer duidelijkheid te scheppen over mijn werkwijze, mijn manier van kijken en een goede middenweg te vinden tussen informeel contact en het stellen van duidelijke kaders.

De mooiste momenten van 2016 zijn voor mij de intieme bruiloften waar in onderdeel van heb mogen zijn. Het vertrouwen in mij als bruidsfotograaf en het informele contact wat er snel kan ontstaan. Ik ben een echte “sucker for love” en de bruiloften die mij het meest geraakt hebben, daar heb ik ook altijd een traantje moeten wegpinken. Ik kan er niks aan doen. Ik vind het gewoon zo mooi om te zien hoe twee zielen elkaar gevonden hebben en hoe liefde er zo vanaf kan stralen. En dan heb ik nog niet gehad over die prachtige locaties waar de bruidsparen voor hebben gekozen. Het is een van de leukste bijkomstigheden van fotograaf zijn. Het brengt je op plekken die magisch zijn.

Andere mooie momenten zijn de complimenten die ik heb gekregen over de diverse reportages en portretten. Dat sommige mensen helemaal ontroerd zijn als ze zichzelf terug zien op de foto. Het mooiste compliment wat ik heb gekregen was van een moeder over haar zoon die het spannend vond om op de foto te gaan. Ze vond dat ik met veel geduld en rust met hem omging, waardoor hij eigenlijk heel kalm en met aandacht op de foto ging. Dat is namelijk precies waar Beleef je Portret voor staat. Aandacht voor jou, de tijd nemen, je op je gemak laten voelen, jezelf kunnen zijn.

Ik kan zo nog wel eindeloos blijven mijmeren over wat 2016 voor Beleef je Portret in petto had. Maar het is nu tijd om vooruit te kijken. Naar wat 2017 mij gaat brengen. Ik wil graag terug naar de wortels. Naar waar het ooit allemaal mee begon. Naast de geweldige bruidsreportages en gezinsshoots wil ik mensen weer vaker in het zonnetje zetten. Het werken met mijn visagistes, het fotograferen in vintage stijl. Laat die glamour & boudoirshoots maar komen. Ik ben er klaar voor!

 

//
Laat gerust een bericht achter via WhatsApp. Ik neem dan z.s.m. contact met je op.
Hoi, Marieke hier :-) Wilde je me iets vragen?