Een onderscheidend portfolio


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het begin van dit jaar heb ik een aantal belangrijke beslissingen genomen. Ik heb het er al eerder over gehad. Doen wat je leuk vindt en waar je je prettig bij voelt staat bovenaan het lijstje. Dit betekent ook dat er een aantal belangrijke, zakelijke beslissingen genomen zijn. Waaronder een helder beschreven en aangepaste versie van mijn algemene voorwaarden.

Een van deze voorwaarden is dat je als geportretteerde nu automatisch akkoord gaat met het gebruik van een x aantal foto’s voor mijn portfolio en promotie. Het vragen om toestemming ging voorheen meestal wel goed. Maar het gebeurde ook regelmatig dat ik hier herhaaldelijk achteraan moest gaan. Dit is overigens niet de belangrijkste rede om deze toestemming op voorhand al getackeld te hebben.

Het is eigenlijk vrij simpel. Elke creatief maker, in welk vakgebied dan ook, heeft baat bij een zo uitgebreid en onderscheidend mogelijk portfolio. Het hebben van een gevarieerd portfolio met daarin de meest bijzondere foto’s uit de shoot/reportage brengt je een niveau hoger en verder in je carrière. Het werkt daarom niet om de boer op te gaan met steeds dezelfde, oudere foto’s van voorgaande shoots en het werkt ook niet om te laten zien uit wat voor hout je bent gesneden, als je blijft bij de bravere beelden, die bij wijze van spreken iedere fotograaf zou kunnen maken.

Mijn grote voorbeeld in de bruidsfotografie, Isabelle Hattink, behoord sinds vorige week officieel tot de allerbeste bruidsfotografen van de wereld. Sterker nog ze staat op nummer één bij Fearless Photographers (dé vakbond voor de allerbeste bruidsfotografen van de wereld). Buiten het feit dat ze gewoon erg goed is, had ze dit waarschijnlijk nooit kunnen bereiken zonder een portfolio met gewaagde en gedurfde foto’s. Met als gevolg dat de mensen juist willen dat hun foto’s gebruikt gaan worden voor het portfolio en promotie. Buiten het feit dat het portfolio zo ontzettend belangrijk is, is het ook een enorm compliment naar de bruidsparen/geportretteerde, want geloof me, lang niet elke foto of elke reportage komt in aanmerking voor portfolio doeleinden.

Ik wil graag de echte mensen laten zien, de foutjes, de emoties, misschien de momenten waar je je een beetje voor schaamt, misschien zelfs de momenten die niet helemaal vlekkeloos verliepen en perfect zijn. Want het zijn juist deze beelden die jou dag/shoot hebben gemaakt tot een onvergetelijke herinnering en ik wil graag deze momenten delen met de rest, om te laten zien dat ik oog heb voor deze bijzondere fragmenten. Geposeerde foto’s kan vrijwel iedereen, maar het vastleggen van oprechte emotie en opgaan in de dag niet.

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Beleef je Portret en Marieke Visuals.

Bedankt voor je aanmelding!